Whoehoe!

In 2021 word ik ‘zuivelambassadeur‘ voor @melkmoment en de VLAM

Als hobbybakker zijn producten als melk, boter en yoghurt sowieso vaak aanwezig in mijn keuken.

Eerder dit jaar bezocht ik trouwens nog het melkveebedrijf De Ploeg in Herselt en schreef er deze blogpost over.

Nu, bijna kerst, dus tijd om zo’n lekkere, typische kerstfruitcake te bakken.

Deze cakes zijn meestal wat zwaarder door de hoeveelheid rozijnen en veenbessen er in en bevatten flink wat drank ;-).

Ik hou het door toevoeging van wat yoghurt toch net wat frisser én lichter.

Ik hou sowieso van yoghurt in een cake, dat lees je ook hier.

Klaar? Bakken maar!

 

 

Wat heb je nodig?

150 gr zelfrijzende bloem, 2 grote eitjes, 150 gr zachte boter, 75 gr kristalsuiker, 75 gr lichtbruine suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 theelepel bakpoeder, 1 eetlepel citroensap, 50 ml volle yoghurt, 50 gr donkere rozijnen, 50 gr witte rozijnen, 50 gr gedroogde veenbessen, 50 gr bigarreaux (geconfijte en gekleurde kersen) en een flinke scheut rum

Ik werkte rondom af met een paar kerstboomkoekjes (kadootje van AH waarvoor dank!!) en een laagje poedersuiker.

 

Hoe ga je te werk?

De rozijnen en de veenbessen heb ik een paar uurtjes op voorhand laten weken in wat rum.

Verwarm de oven op 175 graden en vet een springvorm van 18 cm lichtjes in.

Je mixt dan eerst de boter met alle suiker en voegt één voor één de eitjes toe.

Giet het citroensap er bij en doe dan de yoghurt er bij.

Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en spatel alles door mekaar.

Giet de rum van de rozijnen en veenbessen en dep ze droog. Doe er een lepel bloem bij en meng goed.

Snij de bigarreaux in tweeën en meng ze tussen de rozijnen en veenbessen.

Spatel nu alle vruchten goed door je deeg en doe je deeg in de springvorm.

Bak zeker voor 45 minuten tot mooi bruin van buiten en droog binnenin.

 

 

Smakelijk!