Dit hoofdgerecht vraagt enige voorbereidingstijd om het vlees lekker mals te laten sudderen, maar is voor de rest écht easy-peasy!

Schotel mij dit voor any-given-day and you’ll make me a happy chappy!

Ik noem het ‘feestelijk comfortfood’.

En ja, voor mij géén kerst zonder kroketten of een warm appeltje met veenbessen.

Call me old-fashioned.

Deze ragout van ree (ook besteld via @Collect & go) was écht zo lekker van smaak en combineerde pérfect met de klassieke wintergroenten.

Klaar? Get cooking!

Wat heb je nodig? (4p.)

ongeveer 800 gr verse reeragout, 400 ml wildfond, 1 ui, 1 teentje look, 2 sneetjes peperkoek, 1 goeie scheut rode wijn, 6 eetlepels veenbessencompote, 4 appels, zakje spruitjes, 150 gr gerookte spekjes, 4 stronkjes witloof, 150 gr champignons, kroketten, nootmuskaat, tijm, laurier, peper en zout

Hoe ga je te werk?

Verhit een klontje boter in je kookpan en bak het vlees (eerst even droogdeppen) mooi bruin langs alle kanten. Kruid met tijm, peper en zout.

Haal de stukjes dan terug even uit je pan en stoof een gesnipperde ui aan, samen met een teentje look.

Voeg dan de stukjes vlees terug toe. Strooi er een lepel bloem over en overgiet het vlees met de rode wijn en de wildfond. (het vlees moet nét onder staan)

Leg de stukjes peperkoek er boven op en leg nog twee laurierblaadjes in de saus.

Laat anderhalf uur rustig sudderen. het laatste kwartier voeg je nog de champignons (in schijfjes gesneden) en twee eetlepels veenbessencompote toe.

Verwarm de oven tot 200 graden (voor de appeltjes).

Kook ondertussen de spruitjes bijna gaar en zet ze even opzij. Bak de spekreepjes aan in een pan en stoof dan de spruitjes met de spekjes nog kort aan met een klontje boter. Kruid met wat nootmuskaat.

Halveer de stronkjes witloof en bak ze eerst even aan in een klontje boter. Kruid goed met peper, zout en nootmuskaat. Laat ze dan onder een bakpapiertje met een scheutje water in de pan laat verder garen.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Schuif ze een klein half uurtje in een lichtjes ingevette ovenschaal de oven in. De laatste 5 minuutjes schep je er nog een paar lepels veenbessencompote over/in.

Als laatste bak je nog de kroketten.

Serveren maar!

Zo lekker. Smakelijk.