Vorige week werd ik uitgenodigd doorΒ VLAM (Vlaams Centrum voor Agro en Visserijmarketing) op een leuke workshop met de bekende patissier Willem Verlooy.

Plaats van afspraak was melkveebedrijf ’t Lekker Koeike in Oelegem (Ranst).

 

foto van Bart De Roeck.

 

Bij aankomst werden we onmiddellijk vriendelijk begroet door de belangrijkste bewoonsters van de boerderij.

 

foto van Bart De Roeck.

 

Daarna volgde een rondleiding door boerin Karin, die vertelde over het familiebedrijf en de manier van werken.

Fascinerend om te horen hoeveel werk, tijd Γ©n passie er nodig is om zo’n melkveebedrijf te runnen!

Onze drie kinderen drinken elke ochtend nog steeds graag hun glaasje melk en ik denk dat ik ze eens ga meebrengen naar hier zodat ze effectief kunnen zien wat daar allemaal bij komt kijken vooraleer de melk thuis in hun glas belandt.

 

foto van Bart De Roeck.

foto van Bart De Roeck.

 

Naast de melk die een aantal keer per week opgehaald wordt door bedrijven, verwerken ze ook zelf een deel van de lekkere koemelk tot allerlei hoeveproducten zoals ijs, kaas, boter, yoghurt en zo verder. Allemaal bereid zonder kleurstoffen en additieven.

De workshop waarvoor we kwamen, werd geleid door de bekende en super-getalenteerde patissier Willem Verlooy.

Sympathieke gast trouwens!

 

 

Willem toonde ons hoe je op basis van ambachtelijk vanille ijs een verrassend eenvoudig, maar heel lekker zomers dessertje kan maken.

Een zanddeeg gebakje, gevuld met gladgestreken vanille ijs en daarbovenop een heerlijke mousse van o.a. witte chocolade.

 

foto van Bart De Roeck.

foto van Bart De Roeck.

 

Willem had zo zijn eigen techniek om de mousse mooi in laagjes bovenop het gebakje te krijgen. (met behulp van een ronddraaiende platenspeler…) Alleen, niet iedereen heeft natuurlijk de skills van Willem, zo bleek al snel. πŸ˜‰

Uiteindelijk slaagde iedereen er toch in een min of meer mooi uitziend dessertje te maken.

(zelfs ik, kijk toch hoe geconcentreerd ik bezig ben… ;-))

 

foto van Bart De Roeck.

 

We sloten de avond af met nog een heerlijk ijsje van ’t Lekker Koeike.

Topadresje trouwens, mocht je daar ooit in de buurt zijn!

 

foto van Bart De Roeck.

 

Terug thuis maakte ik mijn eigen versie van dit dessert. Véél minder fancy, maar wel lekker!!

Ik bakte eerst een eenvoudige bodem uit zanddeeg in mijn net uit Noorwegen meegebrachte bakvorm. Hoe cute is die trouwens? πŸ˜‰

 

 

Ik mengde 120 gr bloem met de hand samen met 60 gr boter (in blokjes), een snuifje zout en en 2 eetlepels melk.

Even kneden en dan 30 minuutjes laten rusten in de koelkast.

De vulling van het taartje bestaat uit zelfgedraaid vanille ijs.

Hiervoor gebruikte ik mijn Domo ijsmachine (natuurlijk). Hier lees je daar trouwens alles over.

Ik klopte eerst 3,5 dl melk op samen met 2 dl room en bracht het aan de kook samen met een doorgesneden en gewassen vanillestokje.

Ondertussen klopte ik 3 eierdooiers met 150 gr suiker tot een schuimig mengsel.

Wanneer het melk mengsel kookt, zet je het vuur af en laat je het afkoelen. Je verwijdert het vanillestokje en voegt het bij het eimengsel.

Opnieuw verwarmen terwijl je roert en niet meer laten koken. Als het wat dikker wordt, neem je de pan van het vuur.

Laten afkoelen, zeven en 30 minuten in de ijsmachine laten draaien.

Nadien strijk je het ijs glad in de taartbodem.

Voor de topping gebruikte ik verse aardbeien uit eigen streek en mascarpone gemengd met lemon curd (ja, hier gaan we weer ;-)).

Ik liet alles nog even verder invriezen vooraleer ik het ijstaartje serveerde.

 

foto van Bart De Roeck.

 

Een toppertje op zo’n warme dag als vandaag, geloof me!