Appeltartelettes… wie houdt er nu niet van?

Heerlijk vers gebakken appeltaartjes, ja, daar mag je mij ALTIJD voor bellen. ūüėČ

Sowieso grote fan van alles met appels in gebak. Dat las je al hier en hier bijvoorbeeld.

Voor het deeg van deze tartelettes gebruikte ik mijn resterende sloffendeeg van de slof met kiwibes.

Bakkers klaar?

Bakken maar.

Wat heb je nodig?

(ik bakte er drie in totaal verschillende vormpjes, maar ik neem aan dat je er 4 dezelfde ronde ‘standaard” tartelettes zal uitkrijgen)

Voor het deeg:

90 gr ongezouten boter, 75 gr kristalsuiker, 1/2 ei, snuifje zout, zeste van een 1/4 citroen, 140 gr bloem, 1 theelepel bakpoeder

Voor de vulling: 4 appeltjes, 2 eetlepels kandijsuiker, 1 ei, flinke scheut slagroom, scheutje vanille extract, handjevol amandelschilfers

Hoe ga je te werk?

Maak eerst het sloffendeeg door de boter, suiker, ei, zout en de zeste tot een romig geheel te mengen. Daar voeg je dan de bloem en het bakpoeder aan toe en je kneedt alles tot een mooi deegje.

Wikkel het deeg in folie en leg een uurtje in de koeling.

Schil ondertussen je appels en snij ze in stukjes/blokjes.

Meng ze met de kandijsuiker.

Verwarm de oven tot 180 graden.

Haal het deeg uit de koeling en rol het uit tot een dunne lap.

Ik gebruikte drie kleine, verschillende taartvormpjes met losse bodem, handig om de tartelettes nadien uit de vormpjes te halen.

Vet de taartvormpjes lichtjes in.

Snij je deeg op maat van je taartvormpjes (1cm groter wel) en leg het deeg erin.

Verdeel je appelstukjes over je taartjes en bak ze voor een kwartiertje.

Kluts nu het ei samen met de scheut slagroom en het vanille extract.

Haal je taartjes uit de oven en giet het ei-slagroommengsel er over.

Strooi er nog wat amandelschilfers over en bak nog een kwartier verder.

Ik combineerde deze heerlijke taartjes niet met een lekker kopje koffie deze keer, nee, ik dronk er een wijntje bij! ūüėČ

Een lekker, fris Bordeauxwijntje, namelijk een Sauvignon Blanc, Maison Cordier Labottière Prestige.

Perfecte match!

Cheers!