Lamskroon heeft altijd iets feestelijk en is dus per-fect voor eindejaar!

Ik combineerde dit zalig stukje vlees deze keer met een lekker zachte puree met boterraapjes, spruitjes, geroosterde pompoen, een crumble van hazelnoot en een portosausje.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

1 lamskroon, 1 schijfje kruidenboter, 800 gr aardappelen, 4 boterraapjes, scheutje room, peper, zout, nootmuskaat, 800 gr spruitjes, 1 halve flespompoen, scheutje olijfolie, flinke scheut porto, 400cl wildfond, 1 fijngesnipperde ui, rozemarijn, wat fijngehakte hazelnootjes, 2 klontjes boter

Hoe ga je te werk?

Schil de aardappelen en de boterraapjes en breng samen aan de kook.

Kook ondertussen ook de spruitjes beetgaar in wat gezouten water.

Verwarm de oven op 180 graden.

Snij de pompoen in dikke schijfjes (ik ging all the way en sneed er kerststerren uit). Leg de pompoenschijfjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. Smeer in met een klein beetje olijfolie en sprinkle er wat zeezout over. Plaats in de oven en rooster een klein kwartiertje.

Kruid de lamskroon met peper en zout en kleur het vlees dan met een klontje boter in de pan. Smeer de bovenkant in met kruidenboter en plaats in een ovenschotel een 8 à 9 tal minuutjes samen met de pompoen in de oven.

Wanneer de lamskroon klaar is, kan je hem warm houden in wat aluminiumfolie.

Giet de aardappelen en de raapjes af. Pureer deze samen met de room en breng op smaak met de nootmuskaat, peper en zout.

In de pan waar je het vlees in kleurde, stoof je nu het ajuintje aan. Een scheutje porto er bij en even laten inkoken. Voeg de rozemarijn toe en blus met de wildfond. Nog even verder koken en dan kan je de saus zeven en eventueel nog een klontje boter toevoegen.

Schik alles mooi op een bord, doe nog wat nootmuskaat en de crumble op de spruitjes en serveer.

Geef de saus er apart bij zodat iedereen kan kiezen hoeveel ze willen.

De rest van de spruitjes en de pompoen zet je nog apart op tafel.

Zaaalig lekker!