April, mei en juni zijn hier thuis dé verjaardagsmaanden.

Alle vijf zijn we namelijk jarig in deze 3 maanden.

Er worden dus héél wat verjaardagstaarten gebakken. 😉

Vandaag deel ik twee super makkelijke receptjes met jullie. En nee, dat gaat dan niet over ‘over-the-top spectaculaire bday cakes’, maar over vrij simpele, lekkere cakes.

Voor mijn 48ste verjaardag (6 april 2020)  – yes, I’m thàt old already… – bakte ik een smeuïge hazelnootcake met een romige kersenvulling.

Hééééérlijke combo!

Wat heb je nodig?

(ik bakte twee kleine cakes die ik op mekaar zette, maar je kan dus perfect één grotere bakken met deze hoeveelheden)

Voor de cake: 125 gr gemalen hazelnoten, 3 eieren, 150 gr suiker, 125 gr zelfrijzende bloem, 1 theelepel vanilleextract, 100 gr boter (ik gebruikte Solo Patisserie)

Voor de vulling: 500 ml Campina slagroom, 1 pakje vanillesuiker, 1 pakje klop-fix, 1 pot kersen op siroop

Ik werkte nog af met wat extra slagroom, kersen en stukjes ‘kletskoppen’.

Hoe ga je te werk?

Splits de eitjes.

Mix de eigelen met de suiker, de vanille en de zachte boter tot een gelige massa.

Zeef er de bloem boven, voeg de gemalen hazelnoten toe en meng.

Klop dan de eiwitten stijf en spatel deze door het mengsel.

Vet twee bakvormen lichtjes in en leg telkens een bakpapiertje op de bodem.

Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak voor ongeveer 35 à 40 minuten op 180 graden.

(Je kan zoals gezegd ook een grotere bakvorm nemen en achteraf de cake in de helft doorsnijden.)

Laat de kersen uitlekken.

Klop de slagroom op samen met een pakje vanillesuiker en een pakje klop-fix.

Meng de kersen onder ongeveer de helft van de slagroom en smeer dit in een dikke laag tussen de twee cakehelften.

Smeer de rest van de slagroom rond en bovenop de cake.

Werk af zoals je wil.

Twee jaar later (the big 50!) zag de cake er zo uit:

De vulling tussen de twee laagjes bestond nu uit stukjes en schijfjes mango en aardbei.

Maar de Campina slagroom, die bleef… 😉

Voor de 16de verjaardag van dochter 2, bakte toen ik een heerlijke tulband-citroencake met een vulling van rabarberconfituur, slagroom en frambozen.

Wat heb je nodig?

Voor de cake: 250 gr zelfrijzende bloem, 4 eieren, 200 gr suiker, 1 pakje vanillesuiker, 200 gr zachte boter (ik gebruikte Solo Patisserie), 2 theelepels bakpoeder, zeste van 1 citroen en sap van een halve

Voor de vulling: 4 eetlepels rabarberconfituur, 250 ml slagroom, 1 pakje klop-fix, 1 handjevol frambozen

Ik werkte af met wat nog wat extra slagroom, aardbeien, frambozen, marshmellows en flamingo lollies. 😉

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven op 180 graden (warme lucht).

Mix de eitjes met de suiker, de vanillesuiker, de zeste, het citroensap en de zachte boter tot een gelige massa.

Zeef er de bloem en het bakpoeder boven en meng.

Vet de tulband vorm (ik gebruikte een flexibele) lichtjes in en verdeel het beslag netjes over de vorm.

Bak voor ongeveer 35 à 40 minuten op 180 graden.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen.

Klop de slagroom op samen met het pakje klop-fix.

Snij de cake mooi doormidden met een groot mes.

Smeer een dikke laag rabarberconfituur op de onderste helft.

Plet de frambozen en meng ze onder 3/4 van de opgeklopte slagroom (hou nog 1/4 apart)

Smeer het slagroom-frambozenmengsel in een dikke laag bovenop de confituurlaag en leg nadien de bovenste cakehelft er voorzichtig  terug op.

Werk af met de rest van de slagroom, de marshmellows, het fruit en de lollies. (en eventueel nog een paar bloemetjes)

Ons hebben deze cakes alvast gesmaakt!

Bakken maar dus!