Dat ik fan ben van Bordeauxwijnen, dàt wisten jullie al. 😉 Jullie konden vb. hier en hier al eerdere foodpairings vinden.

Vanaf nu kan je het nieuwe seizoen van Bordeaux Loves Belgium op tv zien (van 8 november tot 15 december)

op Play vier en Play vijf. 

De hoofdrolspelers zijn sympathieke sterrenchef Marcelo Ballardin (van Oak Gent) en topsommelier Jasper Van Papeghem.

Samen gaan ze 5 culinaire uitdagingen aan in 5 plekken in België en combineren ze deze gerechten met bordeauxwijnen. 

Ik ging voor het recept dat Marcelo maakte in de aflevering waarin hij een bioboerderij bezoekt en nadien met een lekker varkenshaasje aan de slag ging.

Helemaal mijn ding! Ik volgde de grote lijnen van het recept, maar gaf er mijn eigen twist aan. 😉

Jasper adviseerde dat ik voor een Château Fonreaud 2018 ging.

Deze Listrac-Médoc vol rood en zwart fruit, een animale neus, mooi geroosterd gaat prachtig samen met varkenshaasje. Deze wijn is elegant in de mond, licht houtachtig met een mooie aanhoudende lengte van zwart fruit en peperige tonen.

Een tweede heerlijke pairing is varkenshaasje met een Château Pontoise Cabarrus 2016. Deze Haut-Médoc wordt gekenmerkt door zijn neus van rood en rijp fruit. Je ervaart eveneens geroosterde aroma’s, cederhout en kreupelhout. Ook niet slecht dus! 

Wat heb je nodig? (4 personen)

varkenshaasje (ongeveer 600 à 700 gr), 400 gr krieltjes, paar bloemkool- en broccoliroosjes, bakje kastanjechampignons, 150 gr peultjes, tijm, rozemarijn, zout en peper, klein scheutje kookroom

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de krieltjes doormidden.

Doe ze samen met wat tijm, rozemarijn, peper en zout in een ovenschaal en sprenkel er wat goeie olijfolie over.

Zet de schaal in de oven totdat de aardappeltjes gaar zijn.

Stoom ondertussen de groentjes (bloemkool, broccoli en peultjes) in de stoomoven. Heb je geen stoomoven, dan kan je ze ook vb. heel makkelijk wokken in een klein beetje olie tot ze mooi gaar zijn.

De kastanjechampignons bakte ik apart in een koekenpannetje met wat boter, peper en zout. (zot lekker!)

Bak ondertussen het vlees in een pan met boter en kruid met tijm, rozemarijn en een beetje zout..

Bak beide kanten mooi bruin aan. Ik verkies dat het vlees nog mooi rosé binnenin is.

Laat 10 minuten rusten voor je het vlees snijdt.

Leg alles mooi op een bord samen en werk af met de warme jus van het vlees (waar ik stiekem een heel klein scheutje room aan toevoegde…).

Heerlijk toch.

Een bordje vol met goe eten! En een topwijntje!

Smakelijk! En schol, hé!