‘De vis van morgen’… hoor ik jullie denken… wat is dat voor iets?

Wel, de omegabaars is de enige vegetarische (hij volgt namelijk een plantaardig dieet ;-)) kweekvis in Europa en hij wordt gekweekt in een duurzame visboerderij in het landelijke Kruishoutem.

Het boeiende verhaal van deze vis begint bij Stijn Van Hoestenberghe, die jarenlang onderzoek voerde naar de mogelijkheid om een lekkere, gezonde én duurzame vis te kweken.

Bij een bezoekje onlangs aan de kwekerij konden Jakob en ik vaststellen hoe dat allemaal nu precies in zijn werk gaat.

 

 

De omegabaars groeit op in gezuiverd regenwater. Het afvalwater wordt dan weer gebruikt om tomaten te kweken. De restwarmte van de tomatenserres wordt dan op zijn beurt weer aangewend om het water in de tank van de omegabaars op de warmen. Een mooie cirkel dus.

 

 

Wat maakt deze vis nu zo gezond? Wel, de naam deed het al een beetje vermoeden… hij zit vol met omega-3-vetzuren.

Niks antibiotica, niks pesticiden voor deze rakker.

Enfin, eenmaal thuis kon ik niet wachten om ermee aan de slag te gaan!

 

 

De zon begon te schijnen en ik besloot de bbq aan te steken. Altijd een goed plan, toch?

Ik maakte een papilot van omegabaarsfilet met groentjes en als sidedishes ging ik voor gepofte aardappel in de schil met zure room en een heerlijke, zomerse salade met feta, gegrilde venkel en bloedappelsien.

Benieuwd much?

Het recept staat hieronder!

 

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

4 omegabaarsfilets, 1 gele paprika, een bakje kerstomaatjes, twee goeie scheuten droge witte wijn, peper en zout, 4 grote aardappelen, 250ml zure room, drie lente uitjes, paar stengels bieslook, 1 zakje gemengde sla, spinazie, 200 gr feta, twee bloedappelsienen (of gewone), drie venkelknollen

Voor de dressing: 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte wijnazijn, 1 eetlepel honing, 1 eetlepel mosterd en 2 eetlepels mayonaise.

Hoe ga je te werk?

Meng eerst de zure room met de bieslook en de fijngesneden lente uitjes. Kruid met peper en zout.

Was dan de aardappelen en kook ze een tiental minuutjes.  Prik ze in met een vork en verpak ze in aluminiumfolie.

Bak ze voor ongeveer 25 minuutjes op de BBQ. Keer af en toe om.

Maak de verpakking nadien open en snij de aardappelen kruiselings in. Schep daarop een grote lepel zure room en werk af met de bieslook.

 

 

De vispapilotten maak je als volgt: je scheurt eerst een stuk aluminiumfolie af dat groot genoeg is om rond de vis te vouwen, doet er een klein scheutje olijfiolie in en legt de filets in de papilot samen met de fijngesneden gele paprika en een paar kerstomaatjes. Dan kruid je het geheel naar believen (ik gebruik graag een provençaalse kruidenmengeling) en tenslotte giet je er een scheutje witte wijn in.

Je sluit de papillotten en legt ze op het vuur voor ongeveer een tiental minuutjes.

 

 

Ik ben dol op de zoete anijssmaak van venkel en wilde deze dan ook graag in mijn salade verwerken.

Voor de salade maak je eerst de venkelknollen goed schoon. Dan verwijder je het buitenste blad en je snijdt de harde kern er uit. Snij vervolgens de knol in grove stukken.  Sprenkel er wat olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de venkel over een barbecue schaal en plaats op de barbecue. De venkel heeft zeker een halfuurtje nodig. Ik legde de venkel op het einde nog een minuutje op het rooster zelf om dat mooie grilleffect te krijgen.

Voor de dressing meng je eenvoudigweg alle ingrediënten met een klopper en kruid je af met peper en zout.

Je mengt de sla met de spinazieblaadjes en verkruimelt er de blokjes feta over. Je snijdt de bloedappelsien in heel dunne partjes en voegt ze toe aan de salade. Je legt de geroosterede venkelknollen boven op de salade en sprenkelt de dressing er over. Zalig!

 

 

Niks heerlijker dan buiten eten en koken, toch? En je ziet, ik heb maar een klein bbq’tje in mijn buitenkeuken, maar ook dat lukt prima.

Afsluiten deden we met een lekker streekbiertje. Zo’n Averbode, dat smaakt toch altijd, hé. 😉

 

 

Je koopt de omegabaars bij o.a. AH, Carrefour en Spar.

Neem zeker ook eens een kijkje op www.omegabaars.be