Ik zal eerlijk zijn… ik ben nooit een geweldige fan geweest van gourmet of fondue… maar het hoort natuurlijk wel bij de feestdagen.

Ik vond het altijd heel erg veel vlees… en je (of ik dan toch) at toch altijd té veel… ik liet het dan ook een paar jaar voor wat het was, maar besloot het dit jaar een nieuwe kans te geven en het geheel wat ‘lichter’ en ‘gezonder’ proberen te maken…

Domo zorgde voor het toestel (handig ding, geschikt voor 8 personen). Je kan kiezen tussen de klassieke grilplaat en een steen. We kozen voor de steen om ons vlees op te grillen. Je hoeft gewoon een dun laagje zout over de steen te wrijven om het aanbakken te voorkomen en hebt dus geen vetstof nodig!

 

 

Ik deel graag met jullie mijn 5 tips om de gourmet wat gezonder te maken.

Tip 1: Koop mager vlees én varieer met vis

Ik kocht stukjes vlees (kip, kalkoen, steak) die ik dan zelf in kleine porties sneed. We grilden ook een stukje zalm en garnalen. We lieten de worstjes en dergelijke achterwege, maar testen mini-vegetarische hamburgertjes uit. (en die waren lekker, merci AH).

Tip 2: Groentjes all the way

Gourmet of steengril zijn uitermate geschikt om met véél groentjes aan de slag te gaan. Kies voor stukjes paprika, ui, courgette, aubergine en champignons of ga voor leuke groentespiesjes.

 

 

Tip 3: Géén brood

Mijn grootste valkuil aan tafel… (herkenbaar…?) Een lekker stukje brood, en nog één, en nog één… Ik liet het gewoon weg dit jaar en niemand die het miste. Ik maakte een heerlijke parelcouscous salade met feta als sidedish en dat volstond prima.

 

 

Ik deel even het receptje:

Wat heb je nodig?

300 gram parelcouscous, een halve komkommer, 100 gr granaatappelpitjes, 200 gr feta, olijfolie, handjevol rucola, peper en zout

Hoe ga je te werk?

Kook de parelcouscous in 10 min gaar. Halveer de komkommer en schraap er het binnenste uit. Snij in kleine reepjes. Meng de couscous met de komkommer en de granaatappelpitjes door mekaar in een grote kom. Schep er één soeplepel olijfolie doorheen en verkruimel er de feta over. Kruid met peper en zout en strooi er de rucola over.

Tip 4: Maak zelf je sausjes

Sausjes zijn eenvoudig zelf te maken en met wat yoghurt zorg je ervoor dat alles minder vet wordt. Ik koos voor een licht currysausje en maakte ook wat hummus en guacamole erbij.

 

 

Tip 5: Wat met het dessert?

Ook hier zijn er mogelijkheden genoeg om een gezonde toets er in te brengen. De kids vonden het super om stukjes ananas te bakken en daarna even door de gesmolten (pure) chocolade te halen.

 

 

En wil je toch niet voor een ‘gezonder’ dessert gaan… kijk gewoon elders op mijn blog! Keuze genoeg!  😉

En drank…? oh ja, ook daar kan je matigen natuurlijk…

Wij aperitiefden vooraf uitgebreid met de heerlijke champagne ‘La grande dame’ (Merci Veuve Clicquot!) en dronken deze gewoon verder aan tafel…

 

 

 

Prettige feesten!

Het Domo gourmet-toestel vind je ook nog hier.