In het kader van het charter ‘Voedsel verbindt boer en burger’ (waar de minister van Landbouw
en Economie Hilde Crevits i.s.m. met o.a. VLAM de voorkeur voor lokale voeding wil versterken) bracht ik een bezoekje aan Hoevewinkel Ter Overlaar in het mooie Hoegaarden (bij Tienen).

De winkel ‘Ter Overlaar’ ligt aan de Langegrachtstraat, een locatie die het bedrijf Van Kelecom in gebruik heeft sinds 2015. Het gaat om een familiebedrijf dat al sinds een zestal generaties bestaat. 

Uitbaters Jan en Tinneke zorgen daar voor ongeveer 550 runderen van het Belgische Witblauw ras en voor een aantal melkkoeien.

Het eten voor de dieren wordt ook op eigen gronden in en rond Hoegaarden gekweekt.

In hun kleine hoevewinkeltje verkopen ze tal van lekkere producten gaande van zuivel natuurlijk (yoghurt – ik kocht de appel-kaneel en die was alvast top! – boter, platte kaas, chocomelk, ijs…) over heerlijk vlees (steak, filet mignon, stoofvlees, gehakt, rundsburgers, worst enz enz).

Keuze te over!

Heel fijn om de korte keten in werking te zien.

De winkel wordt vooral bezocht door inwoners uit het dorp maar ook door heel wat mensen (o.a. hobbykoks) die van heinde en verre naar Hoegaarden afzakken.

Voor meer info over de hoevewinkel en de openingsuren verwijs ik graag naar hun Facebookpagina.

Ik ging thuis aan de slag met de rundsburgers!

Wat heb je nodig? (4p.)

4 rundsburgers, 4 broodjes, paar plakjes spek, 2 kropjes Romaine sla (of gewone kan ook), 1 tomaat, 2 avocado’s, 4 plakjes jonge kaas, 2 eetlepels chutney (ik gebruikte perzik/chili)

Hoe ga je te werk?

Verwarm wat boter in de pan en gril of bak je burgers mooi bruin.

Laat de burger even rusten terwijl je je spek mooi krokant bakt.

Snij je hamburgerbroodjes doormidden en smeer een lepeltje van de chutney op de onderste helft.

Leg daarbovenop vervolgens een paar blaadjes sla, een plakje kaas, de rundsburger, een schijf tomaat, een halve avocado (ontpit en in schijfjes gesneden), twee spekreepjes en werk af met nog een lepeltje chutney.

Bovenste helft er op en klaar!

Lekker met wat versgebakken frietjes er bij.

Zot goe, deze burgers! #lekkervanbijons

Smakelijk!

Blogpost in leuke samenwerking met VLAM.