Ik was vorige week bij de start van het nieuwe maatjesseizoen in de Oude Vismijn in Gent uitgenodigd. Gent is dan ook dé maatjeshoofdstad van Vlaanderen voor 2024.

Het eerste vaatje nieuwe maatjes werd er officieel overhandigd en we mochten er proeven van allerlei lekkere hapjes met deze lekkernij.

In de maand mei, wanneer de haring voldoende vet is, begint elk jaar de periode waarin op maatjesharing wordt gevist en dit duurt tot half juli. Haring mag trouwens alleen ‘Hollandse Nieuwe’ heten als hij goed vet is én op de traditionele Hollandse manier ‘gekaakt’, gezouten en gifileerd is.

Haring wordt vaak gewoon zo aan de staart gegeten (het ‘haringhappen’), maar kan ook perfect in een salade, als hapje, tussen een broodje enz.

Ik ging thuis ook aan de slag met deze lekkere, gezonde en vette vis en maakte dit eenvoudige kleine, zomerse gerechtje.

Wat heb je nodig?

(voor twee personen)

2 nieuwe maatjes, 1/4 komkommer, 1/2 groene paprika, 1 kleine ui, sap van een halve limoen, scheutje olijfolie, peper en zout, 1/2 mango, scheutje water

Hoe ga je te werk?

Snij de komkommer, de ui en de groene paprika in kleine blokjes en meng met de scheut olijfolie, het limoensap en kruid met peper en een beetje zout.

Lust je graag koriander, dan kan je dit er ook nog perfect onder snipperen.

Doe dan twee scheppen van deze komkommersalsa op je bord en leg er een maatje bovenop.

Werk af met de mangosaus die je heel eenvoudig maakt door wat mangovruchtvlees te stoven met een scheut water en nadien even door een zift te ‘duwen’.

Een verrassend lekkere combi!

En ja, #zotvanmaatjes hier!

Meer lekkere visrecepten (ook met haring) vind je nog op visrecepten.nl.