Rog is de ‘Vis van het jaar 2021‘!

Een topkeuze, want rog wordt wel eens vergeten en is een zéér lekker alternatief van bij ons voor de misschien meer bekende en geïmporteerde vissoorten zoals kabeljauw.

De ‘Vis van het jaar’ werd eind augustus door minister Crevits bekendgemaakt tijdens een leuk event in Oostende.

Wist je dat?

  • De kwaliteit van rog het hele jaar door uitstekend is?
  • Rog in onze Belgische wateren vooral opgevist wordt als bijvangst van tong?
  • Vries verse rog nooit in. Het visvlees verdraagt dit niet.
  • Wil je kinderen vis leren eten, begin dan met rog. Ze zullen er wild van zijn. Het visvlees valt uit elkaar in smakelijke slierten én er zitten geen graten in. Win-win dus.
  • Er leven 14 soorten rog in onze Noordzee, maar de Vlaamse vissers voeren maar 3 soorten aan: de stekelrog, de blonde rog en de gevlekte rog. Dit met het oog op duurzaamheid: er wordt enkel gevist op soorten, waarvan men zeker is dat de visbestanden het goed doen.
  • Meer weten over rog? Klik dan hier.

Rog is ook een echte culinaire topper. ideaal om te bakken, pocheren, stomen, of in de oven te zetten.

Ikzelf maakte gebakken roggevleugel met zuiderse groentjes en petatjes. Zalig lekker!

Wat heb je nodig? (4p.)

4 roggevleugels, 600 gr aardappeltjes, 1 courgette, 1 paprika, 1 aubergine, 1 rode ui, 1 bakje champignons, provencaalse kruiden, 100 gr Noordzee garnaaltjes, boter en olijfolie, peper en zout, dille

Hoe ga je te werk?

Snij alle groentjes fijn en stoof ze samen in wat olijfolie aan. Kruid goed met provencaalse kruiden en peper en zout.

Schil de aardappeltjes en kook ze gaar in gezouten water.

Blancheer de rog eerst 5 minuutjes in wat water.

Verhit dan een klontje boter en een scheutje olijfolie in de pan en bak de roggevleugels aan beide kanten mooi bruin.

Kruid met peper en zout.

Serveer onmiddellijk met de garnaaltjes, de zuiderse groentjes en de aardappeltjes die je nog afwerkt met dille.

Smakelijk!

Blogpost in leuke samenwerking met de VLAM/Lekker van bij ons.

Merci om ons een dagje naar Oostende te halen trouwens, àltijd leuk daar!