De zomer nog een beetje rekken… dat doe ik graag.

Herkennen jullie dat?

Het minste herfstzonnetje dat in het weekend door de wolken komt, is voor mij reden genoeg om de BBQ aan te steken.

Nu niet dat ik nu zo’n ‘grillmaster’ ben, nee hoor, totaal niet. Voor tips & tricks moet je daarvoor bij mij sympathieke blogvriend Simon van @thebbqbastard zijn.

Maar ik doe mijn best, hรฉ. ๐Ÿ˜‰

 

Het is deze week #weekvandesteakfriet, dus ging ik graag aan de slag met deze Belgische klassieker.

Nu, wat steak betreft, heb je keuze genoeg!

Biefstuk komt van ‘beefsteak’, een steak van een rund (of een kalf) dus.

Ga je nu voor de traditionele ‘biefstuk’ of wil je liever een ander lekker stukje rundsvlees zoals chateaubriand, tournedos, ossenhaas, ribeye… het kan allemaal!

Ikzelf koos bij de lokale slager voor twee lekkere entrecotes. Want ja, dat stukje vet aan de rand is zooo lekker. ๐Ÿ˜‰

 

Waarom kies ik voor Belgisch vlees?

Wel, je weet dat wij alleen in het weekend vlees eten en dan willen we ook รฉcht voor kwaliteit gaan.

En dร t is nu net waar je zeker kan van zijn als je voor Belgisch vlees kiest.

Het is niet alleen veilig en vlot traceerbaar, maar ook en vooral: de kwaliteit staat als een paal boven water.

En hoe je het ook draait ok keert, kwaliteitsvol vlees zit altijd boordevol smaak.

Maar nu terug naar mijn entrecotes!

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

2 grote, dik gesneden entrecotes ( ongeveer 400 gr), 1/2 komkommer, een 15-tal kerstomaatjes, 1 zakje gemengde sla, paar takjes bladpeterselie, 250 gr kastanjechampignons, 1 ui, 1 teentje knoflook, 25 cl witte wijn, 3 eetlepels mascarpone, 8 grote witte champignons, 4 eetlepels kruidenkaas, 1 sjalotje, peper, zout, olijfolie en frietjes!! (zelf te maken of uit de diepvries ofย gewoon van de frituur!)

 

Hoe ga je te werk?

Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is.

Steek de bbq aan en terwijl je wacht tot hij helemaal op temeratuur is, start je met het maken van een simpel groen slaatje.

Snij daarvoor de komkommer in schijfjes, de kerstomaatjes in partjes en meng alles samen met de takjes bladpeterselie onder de gemengde sla.

Sprenkel er wat oliefolie over en kruid met peper en zout. Easy peasy!

Voor de saus snipper je eerst de ui fijn en fruit je deze samen met het uitgeperste teentje knoflook.

Snij dan de kastanjechampignons in dunneย schijfjes en voeg ze toe.

Stoof samen gaar en blus dan met witte wijn. Schep de mascarpone erdoor en kruid met peper en zout.

 

 

De gevulde witte champignons maak je door eerst een sjalotje fijn te snipperen en dan de steeltjes van de champignons te snijden.

Haal nu met een theelepeltje de binnenkant van de champignons eruit en meng dit samen met het sjalotje en de steeltjes die je fijn snijdt onder de kruidenkaas.

Vul de champignons op met dit kaasmengsel.

Pak nu een groot stuk aluminiumfolie, doe er een klein scheutje olijfolie in en pak de champignons helemaal in. Deze kunnen mee garen op de BBQ!

Wanneer het vuur heet is, leg je de entrecotes erop.

Een tip is om ze eerst tussen een tang vast te nemen en ze even op de vetkant te laten grillen.

Nadien bak je ze ongeveer een minuut langs elke kant, zodat ze mooi rosรฉ blijven binnenin.

Nadat ze gebakken zijn, kruid ik ze pas.

Gewoon met peper en zout. Of soms gebruik ik mijn zuidafrikaans ‘braaizout’ dat ik van een goeie zuidafrikaanse vriendin ooit kado kreeg.

 

 

Frietjes op het bord, slaatje erbij, een gevulde kruidenkaaschampignon en een gehalveerde entrecote die je rijkelijk overgiet met de kastanjechampignon-mascarponesaus.

Smullen maar!

 

 

Blogpost in fijne en smakelijke samenwerking met Lekker van bij ons.