Wist jij dat Hoge Kempen in Limburg het énige Nationaal Park in België is? Ik nu wel! 😉

Het is een werkelijk uniek natuurgebied van meer dan 5700 ha bos en heide waar je heerlijk kan gaan wandelen, fietsen, paardrijden en zo veel meer!

Er zijn 6 zogenaamde ’toegangspoorten’, waarvan wij er enkele mochten ontdekken vorige week.

Ons vertrekpunt was de toegangspoort Kattevennen in Genk.

Onze eerste activiteit van de dag was een smakenwandeling met een ranger. Onze ranger heette Jos en bleek een vlotte en heel amusante verteller te zijn! Hij nam ons op sleeptouw doorheen de prachtige bossen en vertelde ondertussen meer over de fauna en flora van het gebied.

 

 

Tijdens de wandeling mochten we proeven van/ruiken aan enkele lokale lekkernijen/specialiteiten.

 

 

Je kan dus zelf als familie of groep zo’n ranger ‘inhuren’. Meer info via deze link . Er is een ruim aanbod aan themawandelingen beschikbaar!

 

 

Na de wandeling konden we in het fascinerende kunstwerk ‘Corpus’ van Will Beckers, dat ook dienst doet als picknickplek, genieten van een heerlijke lunch.

 

 

Ook die picknickmand kan je trouwens zelf regelen via de toeristische dienst van Genk!

 

Na de middag was het tijd om het aanbod in de Cosmodrome van Kattevennen te verkennen. Met amper 1 ticket, konden we zowel de expo ‘De Oerknal’ bezoeken als genieten van een leuke 360 graden film in de koepelcinema (je ‘ligt’ hier werkelijk in je stoel), als een geleid bezoek aan de sterrenwacht brengen. Zeer interessant trouwens!!

 

 

We komen hier zeker terug met onze kinderen! (ook voor het leuke terras mét speeltuin!)

 

Voor onze overnachting, trokken we naar een gloednieuwe bed and breakfast in Winterslag, Eikenlaan 12.

 

 

De bed and breakfast ligt op wandelafstand van C-mine (ook een topplek met heel vaak leuke expo’s , ‘The World van Tim Burton’ staat met stip op ons lijstje trouwens!) en is echt een pareltje!

 

 

We werden in de volledig en prachtig gerenoveerde ingenieurswoning uit 1919, hartelijk verwelkomd door de dochters van de familie en nadien door Etha, de charmante vrouw des huizes rondgeleid in het fantastische dakappartement waar we mochten verblijven.

 

 

Het appartement biedt echt alles wat je nodig hebt, een leuke zithoek, een luxueuze badkamer (met sauna!), een ingerichte keuken en een fijne slaapkamer. Alles is met oog voor detail (én goeie smaak!) ingericht en het voelt ontzettend ‘huiselijk’ aan. Er is airco (wel nodig zo onder het dak…), Wifi én Netflix. En er is plaats om je fietsen te stallen en desgewenst ook op te laden!

 

foto van Bart De Roeck.

 

Voor het diner, trokken we te voet naar de alombekende Vennestraat, meerbepaald naar restaurant La Posta/Casa Paglia .

We konden gelukkig nog op het terras aanschuiven en genoten er van een heel gezellige avond.

 

 

Onze pasta was écht heerlijk, de rosé lekker koel én de bediening vlotjes en sympathiek.

Aanrader deze plek!!

’s Ochtends stond er in de woonkamer van Eikenlaan 12, een heerlijk ontbijt op ons te wachten.

Je kan trouwens kiezen uit verschillende ontbijtformules. Wij opteerden voor het ‘uitgebreid’ ontbijt (of course) en zagen dat het (heel) goed was. Veel lokale producten en wederom geserveerd in de stijl van het huis.

 

 

We kunnen niet anders dan Stephan en Etha’s plek van harte aanraden als je een leuke Bed and breakfast in Limburg zoekt.

You will not regret it!! Zeg dat wij het gezegd hebben. 😉

Toen werd het tijd om naar een andere toegangspoort te rijden, namelijk Station As.

 

 

We huurden er elektrische fietsen en kregen er tips voor onderweg van de vriendelijke mensen aan het bezoekersonthaal dat in een oude treinwagon gehuisvest is.

Van hieruit gingen op weg naar de derde toegangspoort van deze twee dagen, namelijk Connecterra. We fietsen o.a. doorheen mooie natuur en de interessante tuinwijk in Eisden.

 

 

Onderweg doorheen de Limburgse bossen kom je soms interessante dingen tegen…

 

 

In Connecterra kan je kiezen uit verschillende wandelingen. We kozen voor de wandeling die ons naar het uitkijkpunt bovenop de hoogste terril bracht. De wandeling op de mijnsteenberg is effe afzien (zeker op zo’n warme dag als wij hadden…) , maar het uitzicht is écht de moeite!!

 

 

Connecterra ligt trouwens vlak naast Maasmechelen Village, het alom gekende luxury-outlet shopping dorp.

 

 

We werden er in Le Petit Belge verwacht voor een zomerse lunch. Leuke plek.

Lekker eten, véél Belgische bieren op de kaart én leuk interieur!

 

foto van Bart De Roeck.

 

Vandaar fietsen we langs het kanaal en door de koele bossen terug naar Station As waar we deze tweedaagse afsloten in het gezellige café op het voormalige perron.

 

foto van Bart De Roeck.

 

Thx Toerisme Limburg voor wederom een topervaring in eigen land!

 

 

 

 

En er is nog zovéél meer te ontdekken in Limburg.

We komen dus graag nog eens terug! 😉