Een weekendje in eigen land is altijd leuk, zeker als je weer eens de kans krijgt om voor jou nog onbekende plekjes te ontdekken.

Scheldeland was deze keer onze verrassende bestemming en we keken er naar uit om meer te weten te komen over deze boeiende regio langs Schelde, Dender en Rupel.

 

 

Het begon al goed op zaterdagmiddag met een hoogst interessant bezoekje aan Brouwerij Danny in Lede.

Brouwerij Danny is één van de twee brouwerijen in het landelijke Erpe-Mere. Hij is een echte self-made brouwer die met veel passie en vakmanschap zijn eigen (en andere) bieren brouwt.

 

 

De super-sympathieke brouwer himself leidde ons rond en legde het brouwproces helemaal uit. Fascinerend om te horen hoe hij stap voor stap de brouwerij zelf uittekende en uitbouwde.

 

 

Je kan trouwens zelf een brouwerijbezoekje regelen door gewoon even contact met hem op te nemen.

We mochten proeven (yes!) van de eigen bieren van Danny (Kwibus Blond, Kwibus donker en Kwibus Tripel)

 

 

en werden enorm aangenaam verrast door de lekkere smaak van de Kwibus Tripel. (en namen alvast een eigen voorraadje mee naar huis…)

Onderweg naar onze volgende stopplaats passeerden we toevallig het leuke Lotte’s Home-made ice cream in Lede. Topadresje!

 

 

Daarna besloten we naar één van de meest authentieke cafés van Vlaanderen te rijden, namelijk Roste Mon in Smetlede. Hier lijkt het écht of de tijd (al bijna 100 jaar trouwens!) is blijven stil staan… de ketel staat hier nog altijd op de stoof… pure nostalgie en echt charmant! Als je de kans krijgt, zeker eens passeren hier voor een biertje of een koffietje, je wordt hier warm onthaald door de dorpsbewoners voor en achter de toog!

 

 

Voor het diner maakten we nog een korte wandeling langs de oevers van de Dender en genoten van de prachtige zonsondergang!

 

 

’s Avonds werden we verwacht in De Heeren van Liedekercke, een brasserie en befaamd bierrestaurant in Denderleeuw. We werden er vergast op een verrassend wildmenu met aangepaste biertjes. Een uitgebreide beschrijving van al dat lekkers vind je eenvoudig door hier te klikken. Het menu verandert trouwens maandelijks.

 

 

Onze persoonlijke toppers van de avond waren zeker en vast de ‘zonnevis & bloedworst met gekonfijte Cévenne-ui, gecombineerd met rode kool gemarineerd met kaneel, citroengras en Kriekbier’ en het ‘gemarineerde everzwijn met een sausje van koffie, rode wijn en L’Hiveresse’. Bij elke bereiding werden twee verschillende biertjes geserveerd, kwestie van de smaakpapillen niet te lui te maken. 😉

 

 

Het was interessant om telkens de uitleg bij de biertjes te krijgen en te horen waarom ze nu net met dit specifieke gerecht gecombineerd werden. De mensen van De Heeren van Liedekercke werken duidelijk met héél veel vakkennis.

 

 

Ben jij een bierfanaat? Dan is dit thé place to be! Je kan er proeven van meer dan 400 bieren die met veel deskundigheid door Joost geserveerd worden. Trek wel een hele avond uit voor het diner, want het is een erg drukke zaak. Zeker reserveren in het weekend!

Overnachten deden we bij Dotter 17, een nieuwe, leuke én gezellige bed and breakfast, gelegen pal in het rustige centrum van Aaigem (Erpe-Mere).

 

 

De B&B ligt trouwens vlak naast het prachtige natuurgebied Den Dotter, waar we de dag nadien een wandeling gingen maken. Handig! Ondanks het late uur werden we zeer hartelijk onthaald door Dries en Lieve.

Dotter 17 biedt 5 ruime, moderne en comfortable kamers en biedt ’s morgens een prima ontbijt aan.

 

 

Ook het bed was top (altijd belangrijk voor een goede nachtrust!) en de wifi werkte prima! (altijd een pluspunt;-))

 

 

Vanaf november kan je hier ook terecht voor wellness! En… je kan hier ook je eigen paard meebrengen, hoe cool is dat? Dotter 17 biedt je paard een stal aan in de (mooie!) tuin.

 

 

Op aanvraag kan je trouwens ook met de paarden van de B&B zelf op pad, we have to come back for this!!

 

 

Een aanrader hoor, deze nieuwe B&B, echt!

Na het ontbijt de volgende ochtend, was het tijd om aan wat beweging te doen (ah ja, met al dat lekkere eten hier in Scheldeland). We besloten de Dotterroute te doen, een mooie wandeling van zo’n 9,5 km dwars door dit prachtige natuurgebied. De wandeling startte aan de kerk van Aaigem, zo’n twee minuutjes van de B&B.

 

 

De zon was van de partij en maakte mee dat deze ochtendwandeling oprecht één van de allermooiste was die we ooit al deden in Vlaanderen. De route neemt je mee langs de kouters en onderweg passeer je tal van dieren en heb je prachtige vergezichten. Niets leuker toch dan van kerktoren naar kerktoren te kunnen kijken?

 

 

Meer info over de wandeling vind je hier.

Eindigen deden we in de charmante herberg ’t Aygems cafeetje, pal onder de kerktoren in het landelijke Aaigem.

 

 

Bedankt Scheldeland voor het leuke weekend. We komen zeker nog eens terug!

 

 

Meer info over de toeristische regio Scheldeland (overnachtingen, wandelingen, eten en drinken, culturele activiteiten,…) vind je ook nog hier.