Ik had een paar dagen geleden een lekker stoofpotje met spruitjes en spekjes gemaakt en had nog twee sneetjes licht gezouten spek over.

No foodwaste hier thuis, en al helemaal niet als het over een lekker stukje varkensvlees ‘lekker van bij ons’ gaat. 😉

Dus verzon ik een lekker lunchgerechtje waar het spek als smaakmaker zouden kunnen dienen.

Ik raakte trouwens geïnspireerd door de masterclass van Chef Loïc Van Impe (topkerel trouwens!) want ook hij ‘kookt met verstand’.

Die interessante masterclass kan je trouwens hier nog altijd bekijken.

Dit lunchgerechtje van vandaag is helemaal niet moeilijk om maken en combineert een aantal lekkere smaken van lokale producten zoals peer, geitenkaas, witloof en spek. Klinkt goed, hé?

De lekkere gebakken reepjes spek maken dit gerechtje helemaal àf!

Een smaakmaker om u tegen te zeggen.

Klaar? get cookin’!

Wat heb je nodig?

2 sneetjes licht gezouten spek (beetje dikker gesneden), 4 peren (naar keuze), 150 gr geitenkaas, handevol gehakte walnoten, tijm, peper en zout, 3 stronkjes witloof, handjevol rucola, 2 eetlepels magere yoghurt, 2 eetlepels mayonaise, citroensap, lopende honing

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor tot 200 graden (warme lucht).

Was en halveer de peren en haal met een lepel het middelste stuk er uit.

Vul het op met wat geitenkaas en strooi er gehakte walnoten én tijm over.

Sprenkel er wat honing over.

Schuif een halfuur de oven in.

(De timing kan wel afhankelijk zijn van je peren. Ik gebruikte Doyenne en die waren na een half uur pérfect! Niet te mals, nét nog een kleine bite eraan.)

Snij ondertussen de harde kern uit het witloof en snij het fijn.

Meng het onder de rucola.

Meng dan één eetlepel citroensap met telkens twee eetlepels yoghurt en mayo en lepel alles goed onder mekaar. Kruid de salade met zwarte peper en een klein beetje zout.

Snij de plakken spek in reepjes en bak ze mooi krokant in je pan. (snij de zwoerd er af als je die niet wil)

Haal je peertjes uit de oven. serveer met de krokante spekjes en de witloofsalade.

Nog een laatste druppel (of twee ;-)) honing er over en…

Smakelijk!

Een lekker (én makkelijk) lunchgerechtje, lekker van bij ons!

Blogpost in fijne samenwerking met Lekker van bij ons.