Bordeaux wijnen kennen we allemaal.

Ze zijn lekker én betaalbaar.

Dus ja, ze staan hier ook tijdens deze zomer regelmatig op tafel.

Meestal associeer ik – zoals de meeste mensen denk ik – de zoetere witte wijnen eerder met desserten, taartjes…

Maar het kàn dus ook een perfecte match zijn met hartige, meer zoutere gerechten.

 

Tartiflette kennen we ook allemaal.

Het traditionele Franse ovengerecht (typisch voor herfst en winter) met o.a. aardappelen, spekjes en kaas.

Ik maakte deze week een zomerse versie  met gerookte zalm en erwtjes en deze werd hier thuis getest… en superlekker bevonden!

En in combinatie met de verfrissende, zoete Bordeaux wijnen? Verrassend geslaagd!!

Proberen zou ik zeggen, dus zet de oven aan en… bakken maar!

 

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

900 gr aardappelschijfjes, 1 ui, 1 teentje look, 150 gr gerookte zalm, 150 gr erwtjes (ik gebruikte blikerwten), 200 ml lichte room, 200 ml witte wijn, 250 gr reblochon kaas, peper, zout, dille

 

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven tot 190 graden.

Vet een ovenschotel in.

(ik gebruikte twee kleinere omdat ik zelf ook nog een veggie versie zonder zalm maakte met champignons)

Pel de ui en fruit ze. Plet de knoflook en bak even mee met de ui.

Schik de helft van de aardappelschijfjes op de bodem. Kruid met wat peper en zout.

(ik gebruikte reeds voorgegaarde aardappelschijfjes van McCain, lekker handig ;-),

indien je met ‘verse’ aardappelen werkt, aardappelen eerst een kleine 10 minuutjes koken en dan in schijfjes snijden)

Doe er de helft van het ui-look mengsel over.

Scheur de zalm in stukken en leg de helft ervan over de ui.

Strooi de helft van de erwtjes erover en herhaal alles nog eens voor een tweede laag.

Meng nu de room en de witte wijn, kruid goed met peper en giet over de schotel.

Snij de reblochon in dikke plakjes  en schik bovenop.

Bak voor ongeveer 25 minuutjes in de oven.

Strooi er nog wat dille over en serveer met een fris zomers slaatje én een lekker glaasje witte, zoete Bordeaux wijn.

Hemels!

 

 

 

 

 

 

Smakelijk én cheers. 😉

Blogpost in fijne samenwerking met Bordeaux wijnen.

 

Dit zijn de wijntjes die ik mocht proeven en die heerlijk matchten met mijn tartiflettes:

 

Château d’Arche 2015, Sauternes

Château Massac 2016, Loupiac