Als er één ding deze blog typeert, is het misschien wel dat alle gerechtjes hier

supereenvoudig te maken zijn.

(en hopelijk ook lekker zijn… ;-))

Deze ‘easy peasy’ pasta bake met bloemkool en bloemkool-kaassaus

beantwoordt hier alvast helemaal aan.

Makkelijk én echt mega-lekker!

Echte comfortfood bovendien, mag je mij (en de kids hier thuis) gerust elke week voorschotelen.

En ja, daar kan ik blij van worden. 😉

Bij de versmarkt van @Aldibelgium vond ik de bloemkool en de champignons en ik was vertrokken.

Aan de slag dus!

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

400 gr pasta (ik gebruikte penne), 1 grote bloemkool,  200 gr verse champignons, 1/2 liter melk, klontje boter, 300 gemalen kaas, 2 eetlepels bloem, twee scheutjes citroensap, peper en zout, nootmuskaat, scheutje olijfolie

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven tot 200 graden.

Verdeel/snij de bloemkool in roosjes.

Kook zowel de bloemkool als de pasta beetgaar. (voor extra smaak kook ik soms de bloemkool wel eens met een bouillonblokje er bij)

Snij de champignons in schijfjes en stoof ze kort aan in wat olijfolie.

Kruid de champignons met peper en zout en ‘blus’ met een scheutje citroensap. Zet even apart.

Giet de bloemkool af en doe de helft van de roosjes in de blender en hou de andere helft even apart.

Maak nu eerst de kaassaus door een klontje boter te smelten in een steelpannetje en daar twee lepels bloem aan toe te voegen.

Laat de roux even opdrogen en giet er dan al kloppend de melk bij.

Even laten indikken en dan ongeveer 2/3 van de gemalen kaas erdoor roeren.

Giet er nog een klein scheutje citroensap bij.

Giet ondertussen de pasta af en kieper deze in een lichtjes ingevette ovenschotel.

Hou drie eetlepels kookvocht achter om samen met

de kaassaus en de helft van de bloemkoolroosjes in de blender goed te mixen.

Proef even en kruid goed met peper, zout en nootmuskaat.

Meng de champignons onder de pasta.

Verdeel er de bloemkoolroosjes die je apart had liggen over en giet er de bloemkool-kaassaus over.

Strooi er de rest van de gemalen kaas over (ik gebruikte zowel voor de saus als voor het kaaskorstje een mengeling van gouda en cheddar)

en schuif nog een kwartiertje in de oven.

Ook lekker met gehakt er in.

In dat geval bak je het gehakt (of kleine gehaktballetjes deed ik ook al eens) aan in de olijfolie voor je er de champignons aan toevoegt.

Smakelijk.