Een provincie die ons tot nu toe eigenlijk nog vrij onbekend was, op enkele dagtripjes naar leuke steden als Breda, Eindhoven – en de Efteling – na.

Hoog tijd dus om ‘het goeie leven’, waar deze provincie toch om bekend staat, van naderbij te ontdekken en jullie enkele van onze #tipsvoortrips mee te geven.
Hier gaan we:
Leuke dingen om te doen en bezoeken:
Dit klooster is gelegen in het mooiste straatje van Oosterhout en ligt midden in de zogenaamde ‘heilige driehoek’, aangezien er maar liefst drie kloosters hier op een boogscheut van mekaar liggen.

In Catharinadal wonen en werken al sinds 1647 de zusters Norbertinessen. Je kan er gegidste rondleidingen boeken (Aanrader, want zo kom je veel meer te weten over de rijke geschiedenis van deze boeiende plaats) waarbij je dan zowel het ‘slotje’ (hoofdgebouw) als de werkelijk prachtige kruidentuin, de fantastische moestuin en de grote wijngaard bezoekt.



Wijn?
Jawel ook de zusters denken ondertussen toch wat commercieel en maken dus hun eigen wijn. (geproefd en zéér lekker bevonden trouwens)

In het aanpalende winkeltje koop je naast de wijn, trouwens ook andere lekkere streekproducten. Zelfs Averbodekoek, die hier bij mij om de hoek gemaakt wordt. 😉

Zuivelboerderij De Driehoek
Laat je auto bij Sint-Catharinadal even achter en wandel door de mooie dreef richting Zuivelhoeve De Driehoek. Koop wat lekkere, ter plaatse gemaakte kaas (wij proefden en vonden o.a. de zachte, romige graskaas echt top) en geniet van een ijsje terwijl de kinderen leuke buiten spelen.


Wij mochten met boerin Anke mee de stal in en kwamen zo alles te weten kwamen over het runnen van dit mooie familiebedrijf.


Ik was jarenlang Campina-ambassadeur, dus ik voelde me hier meteen thuis.
Wijn- en aspergeboerderij De Santspuy
Even buiten Etten-Leur staat de wijn- en aspergeboerderij van de familie Sweep.
We werden op sleeptouw genomen door eigenaar Gilbert die ons enthousiast en vol passie alles vertelde over de aspergeteelt hier in Brabant.
Heel fijn om hier meer over dit witte goud te weten te komen.


Je kan hier in het winkeltje terecht voor verse asperges natuurlijk, maar ook voor o.a. aardbeien en heel wat ander lekkers.
De wijngaard is er ook nog bij, dus heerlijk genieten maar van een wijntje en een hapje tussen de wijnranken. Het kan hier echt allemaal. Er ook nog een mini-camping aan verbonden.

In de wijngaarden voel je je toch wat als… God in Noord-Brabant! 😉

Zei ik al dat je hier ook ‘eendjevoorééndag’ kan huren?
Bezige bijen hier op De Santspuy!

Je gelooft niet wat je ziet wanneer je dit stadje binnenrijdt. Het lijkt wel of je het oude Rome binnenkomt.
Dat komt natuurlijk omdat de koepel van de imposante basiliek van de H.H. Agatha en Barbara een replica is van de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, alleen zo’n 16 keer kleiner.

Je bezoekt deze prachtige basiliek elke dag gratis.
Alleen om de trappen naar de koepelgalerij te nemen (zeker doen!) betaal je 1 euro.

In Oudenbosch vind je trouwens nog enkele andere interessante bouwwerken zoals St-Louis (een voormalig instituut tot ‘opvoeding en vorming van de mannelijke jeugd’, dat helaas gesloten was toen wij er waren, we konden gelukkig wel op de ‘cour’) en het mooie Napoleonkerkje.


Wij bezochten er ook nog het Broederkerkhof.

Wat een heerlijke plek is dit!
Dit familiebedrijf is één grote zelfpluktuin.
Je plukt er (in seizoen) zelf je kersen, frambozen, pruimen, rode bessen enz., maar ook verschillende groenten en bloemen.

Appels worden door de eigenaars zelf geplukt omdat die pluk toch enige behendigheid vraagt om de vrucht en de boom niet te beschadigen.

Je meldt je altijd eerst even aan bij het winkeltje en daar krijg je dan te horen wat er die dag kan geplukt worden.

Wij werden enthousiast rondgeleid en mochten dan ook meteen proeven van heerlijke kersen, bessen en het huisgemaakte appelsap. Zeker de variant met bubbels vonden we echt verrassend!

Fort De Roovere
Dit fort, vlakbij Bergen op Zoom, is één van de grootste forten van de West-Brabantse Waterlinie. Wandelaars kunnen bij de oostwal over de zogenaamde Mozesbrug. Met je voeten door het water zonder nat te worden? Het kan dus. 😉


Op de Pompejus (theatertoren) is het dan weer fijn zitten en heb je een mooi uitzicht.

Bergen op Zoom
Deze charmante stad (één van de oudste steden van Nederland) met zijn pittoreske steegjes, charmante straatjes, mooie gevels (waarvan velen een leuke naam dragen)

en gezellige horeca heeft ons echt verrast.
We kenden Bergen eigenlijk alleen van de naam op een afrit tijdens onze talrijke tripjes naar Zeeland. Maar dat bleek al snel geheel onterecht.
Wij deden een korte stadwandeling en zo kom je langs heel wat van de meer dan 800 monumenten en historische panden die de stad rijk is zoals het Ravelijn op den Zoom,

maar ook de Gevangenepoort

en het stadhuis op de Grote Markt.

In het Markiezenhof (het grootste stadspaleis van Europa) vind je naast een interessant museum ook een leuk museumcafé waar wij in de prachtige binnentuin genoten van een kopje koffie en de lokale lekkernij: de bastaert.
(supervriendelijke mensen in dat café trouwens!)


de Weervisserij
De Weervisserij is een eeuwenoude manier om vis te vangen.
Het heeft dus niets met ‘het weer’ te maken, maar men gebruikt hiervoor ‘een weer’. Twee rijen houten staken in een V-vorm.

Op de punt van de V zit een fuikgat waar de visser met behulp van een groot net de vis indrijft. Tot een paar jaar geleden ving men hier grote hoeveelheden ansjovis. Door allerlei wisselende omstandigheden is dat vandaag de dag nog zelden een mogelijkheid. Natuurlijk wordt er wel andere vis ondertussen in de netten gevonden. Deze manier van vissen in de Oosterschelde is al meer dan 350 jaar verbonden met Bergen op Zoom en men wil graag deze ambacht koesteren.
Momenteel zijn er maar twee ‘weervissers’ over.
En lucky us, wij mochten mee aan boord van een vlet (een soort platboot) met schipper Bert om Henk (één van die twee nog actieve weervissers) aan het werk te zien.

Een bijzondere ervaring die ik oprecht aan iedereen kan aanraden!



Stichting Behoud Weervisserij organiseert toeristische vaartochten in de maanden mei en juni. Vertrekpunt is telkens de haven van de Bergse Diepsluis.
Verblijven deden wij hier:
Wij verbleven op deze bijzonder gezellige en mooie camping in een luxueuze chalet.

Je kan er met twee personen comfortabel in overnachten. Er is een gezellige woonkamer, handig keukentje en een bad- en slaapkamer.
’s Morgens wordt er een werkelijk heerlijk ontbijtje – mét lokale producten – aan je deur geleverd.

Je wordt helemaal zen van deze plek, waar ook kippen, schapen en geiten ’thuis’ zijn.

Bij Villa Heidetuin in het ‘provence-gevoel’ nooit ver weg.

Je ontbijt of luncht er in de heerlijke tuin of – zoals wij – verblijft er in één van de comfortabele kamers of appartementen.

’s Ochtends krijg je een lekker, vers ontbijtje voorgeschoteld.


Eten en drinken
Deze plek wist ons van bij de hartelijke ontvangst door gastvrouw meteen te bekoren.
We mochten plaatsnemen op het zonnig terras met zicht op de wijngaard van de zusters en genoten van een zalig lekkere seizoenslunch.
Op tafel kwam meteen een heerlijk vers gebakken St. Catharinabol met roomboter, olie en tuinkers.
Het glaasje Chardonnay Catharinadal begeleidde de mini-brioche met kaas vooraf en was meteen een geslaagde starter.

Het ging allemaal op hetzelfde elan verder met een zeer frisse gamba met ananas ceviche, avocado en kalamansi en perfect op vel gebakken zeebaars met groene asperges.


De chef werkt met kruiden en eetbare bloemen uit de moestuin van de zusters.
Versgebakken madeleines sloten deze zalige lunch af.

Absolute aanrader.
#zegdatderoeckiehetgezegdheeft
Deze no-nonsense brasserie in het hart van Oud-Gastel is een gevestigde waarde in de streek.
De plek zat dan ook helemaal vol toen wij kwamen, maar toch was er tijd voor een hartelijke ontvangst.

We kozen voor het verassingsmenu en dat bleek meteen al een goeie keuze te zijn.

Wij onthouden vooral de heerlijk gerookte paling met pistachepesto en groene asperges en



het heerlijk stukje mals lamsvlees met asperges in gerookte botersaus.
Fijn ook dat ze ook hier kiezen om te werken met heel wat lokale leveranciers en producenten.
Op de historische locatie van het mooie landgoed Mattenburgh – het eetbare landgoed – serveert men in de orangerie lekker eten, met producten uit eigen tuin en streek.
Het is er heerlijk zitten op het ommuurde terras.

Neem zeker eens de tijd om een toertje op het prachtige domein te maken, wanneer je er bent.

Wij vonden onze voorgerechten, de geroosterde groenten uit eigen tuin en de burrata met asperges, allebei erg geslaagd. De smaken zaten helemaal juist.



Ook de lenterisotto met tuinbonen en de witte asperges met beenham die nadien op tafel kwamen, wisten ons zeker te bekoren.
Noord-Brabant?
Wij komen graag nog eens terug!

Meer foodverhalen in Brabant vind je op visitbrabant.com en op brabandish.nl
Blogpost in fijne samenwerking met