De heerlijk gerookte smaak van dit Ardeense varkenshaasje (van bij Aldi) zal jouw en je tafelgenoten ongetwijfeld verblijden.

Ik serveer het met een trio van wortelen (zoet-zuur, geroosterd en zalfje), een crumble van ui en basilicum Ć©n een mosterdsausje.

En oh ja, ’t is Kerst, dus ook met kroketten! šŸ˜‰

Het gerechtje is helemaal niet moeilijk te maken, je moet er alleen wat je hoofd bijhouden op het moment zelf.

Maar no worries, ik ben hier als rots in jullie kerstbranding!

Of zoiets toch… šŸ˜‰

De worteltjes in het zuur maakte ik de avond ervoor.

Daarvoor liet ik dunne wortelschijfjes een nachtje trekken in een mengeling van drie eetlepels witte wijnazijn, twee eetlepels water, 1 eetlepel suiker, tijm, laurier en peper en zout.

 

 

 

Wat heb je nodig? (4 personen)

1 kg worteltjes, 1 theelepel honing, 1 theelepel sesamzaadjes, 1 Ardeens varkenshaasje (500 gr.), 1 ui, 3 teentjes look, 2 theelepels Dijon mosterd, 200 ml room, 1 klontje boter, 4 eetlepels gebakken uitjes, paar blaadjes basilicum, scheutje olijfolie, kroketten (verse of diepvries, dat kies je zelf), verse dragon, kurkuma, nootmuskaat, peper en zout

 

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven op 180 graden.

Zet een pot met wat gezouten water op het vuur en kook de wortelen gaar. (Hou er 8 apart om in de oven te roosteren zo dadelijk)

Kruid het varkenshaasje met peper en zout. (best een tijdje op voorhand uit de koeling te halen)

Bak dan het vlees eerst goed bruin langs alle kanten in een pan met wat boter.

Leg het dan in een lichtjes ingevette ovenschaal in de oven en bak voor ongeveer 15 Ơ 20 minuutjes. (lichtjes rosƩ nog dan)

Leg 8 wortels waarvan je het loof afsneed in een kleine ovenschotel.

Besprenkel ze met olijfolie, zeezout en sesamzaad en schuif samen met je vlees in de oven.

(ik gebruikte vrije dunne worteltjes dus de gaartijd kwam perfect overeen, met dikkere wortelen moet je langer voorzien of ze halveren)

Maak de crumble door de gebakken uitjes in de blender te doen samen met Ć©Ć©n teentje look, de basilicumblaadjes en een scheutje olijfolie.

Goed mixen tot je een mooie crumble hebt. Zet even opzij.

Maak de wortelzalf door de gekookte worteltjes af te gieten en in de blender te doen samen met een klontje boter, peper, zout, kurkuma en nootmuskaat.

Alles mixen tot een mooi zacht zalfje.

Stoof een gesnipperd uitje samen met nog twee teentjes geplette look aan in wat olijfolie.

Haal het vlees uit de oven en laat nog even onder aluminiumfolie rusten.

Giet het vocht van het vlees in de pan met de ui en de look. Snipper er wat dragon over en giet de room erbij.

Laat eventjes opkoken en voeg dan de mosterd toe. Laat nog even goed doorwarmen.

Kruid met peper en zout.

Ik goot de saus nadien nog door een zeefje alvorens ze te serveren. (hoeft niet)

Bak de kroketten en breng alles mooi samen op het bord.

Vergeet je zure worteltjes niet!

 

 

 

Smakelijk!

Blogpost in smakelijke samenwerking met @aldibelgium.