Ik maakte deze heerlijke cheesecake met aardbeien vorig weekend voor een klein feestje thuis.

Mijn moeder is gluten intolerant, dus maakte ik deze keer een glutenvrije versie van mijn beproefde recept.

(een andere cheesecake-versie met een lekkere brownie bodem vind je hier en mijn versie van cheesecake met banaan en chocolade is nog steeds een topper op deze site, die vind je hier)

Ik gebruik niet veel suiker omdat ik de balans tussen zoet/zuur net zo lekker vind en de bodem al zoet genoeg is.

Wat heb je nodig?

Voor de bodem: 250 gr glutenvrije speculaasjes (kocht ik bij AH), 10 dadels zonder pit en 50 gr gesmolten Solo Patisserie

Voor de vulling: 500 gr halfvolle plattekaas, 125 gr lichte roomkaas, 250 ml slagroom, 1 pakje vanillesuiker, 5 eetlepels bloemsuiker, 4 gelatineblaadjes, sap én zeste van 1 citroen, een bakje aardbeien

Hoe ga je te werk?

Verkruimel de koekjes samen met de dadels in je keukenmachine. Smelt de margarine en meng samen met de koekjeskruimels. Neem een springvorm (ik leg altijd eerst een bakpapiertje op de bodem) en druk het mengsel goed aan met de achterkant van je lepel.

Zet even in de koelkast.

Klop de slagroom op samen met de poedersuiker. Rasp de citroen eerst voor de zeste en pers nadien de citroen uit.

Los de gelatineblaadjes op in het citroensap op een zacht vuurtje.

Klop de plattekaas en de roomkaas onder de slagroom. Voeg de vanillesuiker en het licht afgekoelde citroensap met de opgeloste gelatineblaadjes toe.

Snij de grootste aardbeien doormidden en plaats ze langs de buitenrand. Snij de andere aardbeien in kleine stukjes en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel. Giet het mengsel daarna over de bodem. Zorg er voor dat de aardbeiden aan de rand mooi rechtop blijven staan.

Laat zeker drie uurtjes opstijven in de koelkast.

En nu… smullen maar!

 

 

Tip: deze taart is nóg lekkerder als je ze een dag van tevoren maakt!